Den grønne strøm

Få grøn strøm i stikkontakten

Når I skifter til grøn strøm, er I med til at øge efterspørgslen efter den grønne strøm og dermed understøtte udbygningen af en mere klimavenlig energiproduktion. Se efter de grønne blade, hvis I skal vælge ny grøn el-leverandør.

Du tænker måske. Hvordan kan jeg vide, at den strøm, som kommer ud i vores stikkontakter, kommer fra en vindmølle eller et solcelleanlæg? Og svaret er, at det kan heller du ikke. Men hvorfor så købe grøn strøm?

I Danmark kommer lidt mere end 40 procent af strømmen normalt fra vindenergi. De sidste 60 procent kommer fra afbrænding af affald, og i perioder importerer vi også strøm fra Tyskland og Sverige, hvor en mindre del af strømmen er produceret på atomkraftværker. Strømmen er altså sammensat af forskellige kilder i løbet af et døgn og over et år. På den måde har vi altid strøm, uanset om det blæser eller ej.

Når I vælger den grønne strøm, så øges efterspørgslen på den grønne strøm. Den efterspørgsel vil få flere til at rejse vindmøller. Vil I være rigtig klimaduks, så kan I bruge jeres elregning til at støtte, at der produceres endnu mere grøn strøm. Jeres leverandør af strøm vil så bruge en del af prisen på strømmen til at udbygge den grønne strøm – altså garanterer en større udbygning af den vedvarende energi. På den måde bliver vi mindre afhængige af kul, olie og atomkraft i fremtiden.

Hvad I så skal vælge, er blevet nemmere at beslutte efter, at der er indført en særlig mærkningsordning på grøn strøm. I har nu to mærker at vælge imellem:


1blad.png
 

Strøm med ét grønt blad 

Strøm mærket med ét grønt blad er i de nye retningslinjer et ”elprodukt baseret på VE-kilder uden yderligere klimatiltag”. Det er altså strøm produceret af vedvarende energi – for eksempel fra vindmøller – og hvor der derudover ikke er taget klimatiltag fra producentens side. For at opnå mærkning med et grønt blad skal elforhandleren fremvise en oprindelsesgaranti på sin strøm svarende til mindst forbrugerens samlede elforbrug. Derudover skal elforhandleren kunne fremvise en individuel deklaration, der dokumenterer, at strømmen oprinder 100 procent fra vedvarende energikilder.



2blade.png
 

Strøm med to grønne blade

Beskrivelsen af den grønneste kategori af grøn strøm er et ”elprodukt baseret på VE-kilder og yderligere klimatiltag med en ikke-ubetydelig klimaeffekt”. Denne kategori gøres ekstra grøn, fordi man udover at købe strøm fra vedvarende energikilder også skal investere i at begrænse udledningen af CO2. Her gælder dokumentationskravene for kategorien med ét grønt blad, og derudover skal elhandleren beskrive og dokumentere sine klimatiltag.

På hjemmesiden grøntelvalg.dk, der er lavet af Det Økologiske Råd, vurderes forskellige strømtyper. 

Det officielle mærke for grøn strøm er lavet af Forbrugerombudsmanden, og bag mærket står blandt andet organisationer som Dansk Energi, De frie Energiselskaber, Forbrugerrådet Tænk og Rådet for Grøn Omstilling.

 

Links:

Se mere her om mærkningsordningen