Tinnetgaard

Vi vil være det gode eksempel

Bæredygtighed har gennem 20 år været en af de bærende værdier på Tinnetgaard. Men selvom parret bag bo- og erhvervsskolen selv er overbeviste økologer, så tror de ikke på løftede pegefingre. Det handler om formidling og det gode eksempel, mener Lone og Michael Kaiser.

”Vi har altid gået op i økologi. Fra det var noget nyt til det i dag vel nærmest er blevet mainstream,” siger Michael Kaiser, der sammen med Lone Kaiser for 20 år siden stiftede Tinnetgaard.

Begge har en uddannelse som økologiske landmænd. Michael er desuden uddannet pædagog, og Lone uddannet lærer.

Lone og Michael Kaiser

Lone og Michael Kaiser

Hver dag producerer Tinnetgaards landbrug 500 æg, der bliver pakket og solgt i de lokale Brugsforretninger. Og på de i dag 70 hektar jord dyrkes der korn, kartofler og græs. Herudover er der 70 stykker kvæg som bl.a. afgræsser naturarealerne ved Gudenåens Udspring. Udover landbrugsjorden og dyrene er der tilkøbt 50 hektar skov.

tinnetgaard-10.jpg

Landbrugsproduktionen er 100 procent økologisk, men på Tinnetgaard går Michael og Lone flere skridt videre i bestræbelserne på at gøre driften bæredygtig. Blandet andet ved den metode, der hedder holistiske afgræsning og som øger kulstofbindingen i jorden.

Men vi vil gerne gå et skridt videre og gøre det endnu mere bæredygtigt. Kan man gøre kødet mere bærdygtigt?” siger Michael. 

Tinnetgaard har desuden sit eget halmfyr, der forsyner stedet med varme, og sågar sit eget anlæg til rensning af spildevand. Vandet bliver ledt til et tæt reservoir, hvor der ovenpå er plantet piletræer, der drikker vandet og renser det. Samtidig binder piletræerne Co2.

 

Vil inspirere

Sidste skud på stammen i det arbejde bliver man mødt af, når man kører ind på gårdspladsen. Store blomsterkasser pryder med blomster og krydderurter.

”Mange af de blomster, man kan købe i supermarkedet og andre steder har et meget højt C02 aftryk, fordi de kommer langvejs fra. Derfor vil vi gerne lære danskerne at bruge årstidens lokale blomster. Derfor er et af vores nyeste initiativer, at vi har ansat en blomsterbinder og en gartner,” siger Lone, og Michael uddyber:

”Alt det, der står her, er flerårige spiselige planter. Det er planter, der har været her i tusindvis af år og tilpasset vores insekters levevis. Så det er rigtig godt for biodiversiteten. Og der kommer flere bede til i den kommende tid. Det er noget, man kan gå i gang med rigtig mange steder. Der er så mange arealer med græs, hvor man kan lade det være vildt med vilje eller plante blomster og urter som her. Så vil man bidrage til det, så er haverne er rigtig godt sted at starte,” siger Michael.

Og netop det at inspirere andre betyder meget for Lone og Michaels tilgang til bæredygtighed.

”Vi vil hellere være til inspiration end løfte pegefingrene. Da vi kom her, så var der mange af vores konventionelle naboer, der tænkte, at nu gror det hele til, fordi vi er økologer. Men vi har også inspireret dem til at gøre ting anderledes. Og på samme måde med dem, der kommer og køber blomster her, så kan de måske blive inspireret til at gøre noget lignende i deres egen have derhjemme,” siger Michael.

tinnetgaard-125.jpg
tinnetgaard-124.jpg

I de planter, som Tinnetgaard sælger, er der sat et lille skilt med information om planten, og hvordan den kan anvendes i mad. Blandt andet er planen at sælge en buket med spiselige blomster, så den kan blendes til en pesto, når den er visnet.

”Vi synes, det er rigtig sjovt at lave formidling. Det er en stor del af arbejdet med blomsterne. Derfor har vi også valgt at udbyde kurser i blomsterbinding. På den måde kan vi formidle vores viden, og vi kan møde lokalbefolkningen omkring Tinnetgaard, ” siger Lone.

Om Tinnetgaard

Bo- og Erhvervsskole

Tinnetgaard Bo- og Erhvervsskole er et specialiseret arbejds-, bo- og uddannelsestilbud med muligheder for STU for bogligt svage, følelsesmæssigt ramte eller sent udviklede unge fra 17 år og opefter. Eleverne kommer fra hele landet og har typisk været på specialefterskole.

Den unge bor på Tinnetgaard i flere forskellige boligtyper. Der tilrettelægges for hver elev et individuelt forløb, gerne over flere år. Et ophold på Tinnetgaard varer normalt 3 til 4 år. 


Tinnetgaard tilbyder et kombineret undervisnings-, botrænings- og erhvervsforløb.

 Der udbydes:

  • STU – særlig tilrettelagt uddannelse

  • Arbejdsafklaring og -afdækning  – ressourceforløb 

  • Beskyttet beskæftigelse

Målsætningen med et uddannelsesforløb og botilbud på Tinnetgaard er, at gøre eleven klar til et godt liv med de muligheder og talenter, som den unge har, at eleven bliver så selvhjulpen som muligt, og at eleven bliver arbejdsafklaret og opnår selvindsigt.