HVAD VIL DET SIGE

AT ARBEJDE MED VERDENSMÅL?

stipel.png

Arbejdet med Verdensmål behøver ikke være stort og kompliceret. Mange sociale tilbud arbejder allerede med Verdensmål. Og arbejdet kan sagtens begynde helt småt og udvikle sig.

”Vi arbejder jo allerede med det, som mange Verdensmål handler om”.

Sådan tænker I måske, når I læser Verdensmålene. Ja, præcis. Så hvorfor ikke gøre det bevidst?

På siden her finder I værktøjer og informationer, som I kan bruge i jeres arbejde med Verdensmål. Vi gennemgår de enkelte Verdensmål, så I kan blive klogere på, hvilke der er relevante for jer at arbejde med. Og vi giver inspiration fra andre sociale tilbud, der allerede arbejder med de forskellige Verdensmål.

Udvælg jeres verdensmål

Udvælg de Verdensmål, der er mest orienteret mod jeres virksomhed. Mange af Verdensmålene kan overlappe i fokus. Eksempelvis mål 7 ”Bæredygtig energi”, mål 12 ”Ansvarligt forbrug og produktion” og mål 13 ”Klimaindsats” vil lappe ind over hinanden. Andre mål er meget politiske, fx mål 9 ”Industri, innovation og infrastruktur” og mål 10 ”Mindre ulighed”. Og nogle kommer tæt på jeres kerneopgave. Det er fx mål 3 “Sundhed og Trivsel” eller mål 4 “Kvalitetsuddannelse.” Udvælg dem, hvor I allerede har fokus og visioner, så de hænger så meget som muligt sammen med jeres kerneforretning. I workshop 1, som I kan downloade, finder I redskaber til at identificere de Verdensmål, der passer til jeres sociale tilbud.

Husk at sætte mål på indsatsen

Når I har fundet de mål, som er relevante for jer, så skal I arbejde med mål og aktiviteter.

Aktiviterne kan være alt fra et stort, anlagt projekt om at nedbringe jeres CO2-udledning til et undervisningsforløb. I workshop 2, som I kan downloade, finder I redskaber til at udvikle aktivteter.

I kan også lade jer inspirere af artiklerne her på siden.

Det er målene, der gør, at I kan kommunikere om jeres arbejde. For det er målene, der viser hvilke forskelle I gør. De giver jer troværdighed. Det finder I også redskaber til her.

Fortæl omverdenen om jeres arbejde

Vær ikke bare for at kommunikere om jeres arbejde med Verdensmål. Det er med til at udbrede viden om jeres arbejde, og det kan inspirere andre.

Nogle kan måske være bange for at blive kritiseret. Det er derfor, I skal have styr på jeres mål. Har I det, så fortæl omverdenen om jeres arbejde. Læs mere om både kommunikation og mål længere nede på side her.

VEJEN TIL VERDENSMÅLENE

En vej til at arbejde med Verdensmål kan gå gennem disse 8 trin

 
 

1.

Sæt Verdensmålene på dagsordenen i bestyrelsen, ledelsen og blandt medarbejderne og tag de nødvendige beslutninger

Brug præsentationen her i det arbejde

2.

Involver medarbejderne

Nedsæt eventuelt en styregruppe/udvalg og brug workshop 1,2 og 3 til dette

 

3.

Identificer og vælg 1 – 3 verdensmål og eventuelt delmål som I vil fokusere på

Brug gennemgangen af Verdensmålene samt workshop 1 i det arbejde

 

4. 

Find de konkrete aktiviteter som skal hjælpe jer mod målet

Brug gennemgangen af Verdensmålene og brug workshop 2 og Idéskemaet til at udvikle aktiviteter

 

5.

Overvej om og hvordan I kan inddrage borgerne/eleverne

 

6. 

Sæt konkrete mål for arbejdet og følg op

Brug gennemgangen af Verdensmålene samt workshop 3 og Målskema til dette arbejde

 

7. 

Implementer aktiviteterne, følg op og evaluer jeres indsats

 

8.

Kommuniker om jeres arbejde med Verdensmål

Se mere om kommunikation her

 

Kommunikation om Verdensmålene:

VÆR KONKRET OG FOKUSER PÅ JERES MÅL

stipel.png

Kernen i troværdig kommunikation om Verdensmål er at være konkret. Jeres virksomhed bliver ikke bæredygtig, fordi I iværksætter aktiviteter inden for forskellige Verdensmål. End ikke hvis I skulle arbejde med alle 17 Verdensmål. At være bæredygtig betyder i sin yderste definition, at man ikke efter lader nogen som helst belastning på miljø, klima, biodiversitet, etc. Kalder I jer selv bæredygtige, ja, så er der en hel del I skal kunne dokumentere.

Derfor skal I i stedet fokusere på, at I arbejder med bæredygtighed inden for de forskellige Verdensmål. At I fx arbejder på at reducere jeres energiforbrug med så og så mange procent, eller at I arbejder på at få en større andel af jeres unge videre i uddannelse. Det er derfor, I skal sætte et mål på. Og kan I ikke det, så vær ærlig omkring det. Hvis I fx ikke kan sætte et mål på, hvor mange af jeres unge, der skal videre i uddannelse eller job, så forklar hvorfor.

Der er ingen, der forlanger, at I skal have et mål for alt jeres arbejde. I kan arbejde bredt med et område og så sætte et eller flere mål. Det giver den bedste ramme for jeres kommunikation, fordi I sætter handling i gang, og I sætter konkrete mål på.

Fortæl historien

Det stærkeste kort i jeres kommunikation om Verdensmål er jeres aktiviteter. Det er her, man kan se, hvilken forskel I gør. Og det er her, der er aktivitet, mennesker og engagement til en god historie. Pas på med at gøre det for fagligt. I behøver ikke bruge fagudtryk for at vinde troværdighed. Hverken om det socialfaglige eller om det Verdensmål, I arbejder med.

Skriv historier om jeres mål, aktiviteter og resultater. Brug dem internt, på jeres hjemmeside, nyhedsbrev eller sociale medier. Send dem gerne til lokalpressen.

I SKAL SÆTTE jer et MÅL - HVORDAN?

stipel.png

Når I arbejder med Verdensmål, er det vigtigt at sætte et mål. Det er måske det vigtigste, for det er målet, der skaber hele troværdigheden om jeres indsats. Men det er også svært. For hvad skal man måle på, og hvilket mål skal man sætte?

Et godt mål:

  • er kvantitativt, så det kan måles og kommunikeres enkelt

  • har et udgangspunkt og en række delmål

  • har en tidshorisont.

Stor spændvidde i mål

I gennemgangen af de enkelte mål kan du se nogle eksempler på mål. Eksemplerne viser en meget stor spændvidde i, hvordan I kan sætte jeres mål. Det kan være et helt enkelt mål om fx at tilbyde individuelle kost- og sundhedssamtaler til de enkelte borgere, fx hver måned. Eller det kan være et mål om at reducere jeres CO2-udledning med x procent. Det sidste kan hurtigt blive et kompliceret mål, fordi du reelt vil skulle lave et CO2-regnskab for både din direkte udledning og din indirekte (udledningen fra produktionen af jeres indkøb).

Kend gerne udgangspunktet

Når I sætter et mål, skal I gerne kende udgangspunktet (baseline). Hvor kommer I fra? Hvordan gør vi det i dag? Derfor er en stor del af arbejdet med mål at finde et udgangspunkt at måle ud fra. Og så er det næste skridt at lave en tidshorisont. Begynd eventuelt med en kort tidshorisont og bliv klogere på målet, inden I sætter mere langsigtede mål. Husk også at det skal fungere i hverdagen. Vær klar over forholdet mellem den anvendte tid på at registrere og så værdien af målet.

Bryd målet op

Bliver målet for kompliceret at måle, kan det være en fordel at bryde det op. Altså sæt fx et mål for reduktionen af jeres bilkørsel, jeres varmeforbrug, elforbrug eller andet, der står for en andel af jeres CO2-udledning. Kombiner det gerne med en aktivitet, som også forbedrer jeres eksisterende forbrug. Altså, vil I skære i jeres bilkørsel, så kan I sagtens kombinere det med at forbedre bilparkens energieffektivitet, fx med el- eller hybridbiler. Og vil I reducere jeres elforbrug, kan I kombinere det med at gå over til grøn strøm.

I skal med andre ord passe på med at sætte lidt gratis mål, som ikke kræver en handling eller aktivitet. Vil I arbejde med mål 13 “Klimaindsats” og skifter til grøn strøm, så kan det hurtigt fremstå meget passivt. På samme måde, hvis I fx for at opnå et mål om at reducere CO2-udledning eller blive klimaneutrale, køber CO2-kompensation, som fx skovrejsning.

Der er ingen, der forlanger, at I skal have et mål for alt jeres arbejde. I kan arbejde bredt med et område og så sætte et eller flere mål. Det giver den bedste ramme for jeres kommunikation, fordi I sætter handling i gang, og I sætter konkrete mål på.

Det er okay at starte i det små

Der er intet i vejen med at sætte ambitionerne lavt i starten. Det er langt bedre end at udskyde eller slet ikke at handle. Start eventuelt med et enkelt mål og lær af erfaringerne.