Skolerne i Boserup

Planetens overlevelse er på skoleskemaet

Økologi, kompostbunker og genanvendelig plast. Ingen af disse begreber er fremmede for eleverne på Skolerne i Boserup. Her er faget “Planet Protection” nemlig på skoleskemaet og integreret i mange af fagene. Kombiner det praktiske med det teoretiske og søg partnerskaber på uddannelsesinstitutioner, lyder nogle af rådene til at sætte bæredygtighed på skoleskemaet.

”Vi mener, at det er vigtigt at engagere eleverne i en bæredygtig livsstil. Alle eleverne lærer derfor om bæredygtighed. Det er med til at give eleverne en følelse af håb, når de ser, at selv små ting kan gøre en forskel.,” siger Ole Tarp, der er skoleleder på Skolerne i Boserup.

Skolerne i Boserup består af en række forskellige tilbud til børn og unge, som har behov for et anderledes skoletilbud, opholdssted eller begge dele. Herudover er der weekendaflastning og STU.

I alle tilbud er fokus på bæredygtighed og naturen helt centralt, fortæller Ole Tarp.

“Vi har et koncept, der hedder Fremtidsklassen”, hvor eleverne primært arbejder med økologi og genbrug, og det giver dem en klar fornemmelse af, at de også selv har et ansvar for at leve bæredygtigt,” siger han.


Frivillige medarbejdere inspirerer eleverne

Det er ikke kun skolens egen kompostbunke, eleverne får viden om gennem undervisningen. Skolerne i Boserup har indgået et partnerskab med Roskilde Universitet. Herfra får de frivillige undervisere og medarbejdere til at komme og lære eleverne om Planet Protection. De frivillige kommer ikke kun fra RUC. Skolerne i Boserup er en del af et større netværk, der hedder WWOOF (world wide opportunities on organic farms), som sender frivillige fra hele verden, der kommer for at hjælpe med skolens økologiske landbrug. 

unsplash-image-T4KLcRBvqDg.jpg
unsplash-image-1HHrdIoLFpU.jpg

Helena Veldt, der er lærer i fremtidsklassen, har selv studeret Climate Compliance (Klimatilpasning) i Caribien i 6 måneder og lært meget om realiteten i verden. teoretisk og praktisk, og hun mener, at alle skoler burde undervise i planet protection.

Den viden bruger hun nu i undervisningen.

“Når eleverne først begynder at få en forståelse for, hvordan vi behandler vores jord, bliver de i første omgang fortvivlede. Men det hjælper dem at se, at man selv kan gøre noget. Vi lever i en verden, hvor man ikke kan købe noget i supermarkedet uden at få plastik med hjem. Det er svært at forstå,” siger hun.

 

Fremtidsklassen giver inspiration til undervisningen

Lige netop plastikken har eleverne brugt meget tid på. De har blandt andet fulgt et projekt, hvor en forsker fra Ålborg Universitet samarbejder med Carlsberg om at lave en genanvendelig flaske. 


Partnerskaber giver gensidig glæde

I Boserup forsøger man at passe Planet Protection ind i næsten alle skolefag på skemaet. 

 “Vi bruger det alle de steder, hvor det kan passes ind. I engelsk, historie, matematik og geografi. Og så bruger vi nogle af vores morgensamlinger til at folk kan komme ind udefra og fortælle om deres arbejde med bæredygtighed,” siger Martin Larsen, der også er lærer på skolen. 

 Eleverne er til stede i lokalmiljøet for at arbejde med bæredygtighed. Det kan være for at lave aktioner, hvor de samler cigaretskodder, men det kan også være at komme ud på skoler og fortælle om deres arbejde. 

unsplash-image-dclPEtMVdK8.jpg
unsplash-image-7USMFYqt1NI.jpg

 ”Når alle corona-restriktioner er slut, har vi en plan om at komme ud til skoleklasser med bland andet de PowerPoints, som vi har fået af RUC-studerende med overskrifterne bæredygtighed og økologi,” siger Ole Tarp.

 For selvfølgelig er livet på Skolerne i Boserup 100 procent økologisk, og de vil meget gerne lære fra sig. 

 “Vi mennesker er nødt til at forstå, at vi er en del af naturen, og hvis ikke vi begynder at indse, at vi er en del af biodiversiteten, går det galt. Vi er nødt til at organisere os på en anden måde. Planet Protection burde være et skolefag på alle skoler,” siger Ole Tarp.

unsplash-image-o41CLC24-SE.jpg

 Skolerne i Boserup arbejder nu på at få det grønne flag, som er Friluftsrådets undervisningsprogram for uddannelse i bæredygtig udvikling med natur, miljø og udeliv.

Gode råd til at sætte bæredygtighed på skoleskemaet

  • Gør skolens elever mere bevidst om miljøet og skabe grønne initiativer, der hjælper med at beskytte miljøet;

  •  Anvend genbrug i skolens og elevernes daglige liv

  •  Hjælp eleverne med at få indsigt i nutidens miljøkrise

  •  Kombiner det praktiske med det teoretiske

  •  Lær eleverne, hvordan forbrugere, produktionsvirksomheder og myndigheder kan arbejde sammen for at opnå et mere bæredygtigt samfund. 

  • Få eleverne til at deltage ikke kun i bæredygtige projekter, men væk også interessen for landbrug, dyreavl og naturen.

  • Få frivillige til at deltage i projekter på skolen og herigennem får mere viden og erfaring inden for landbrug og bæredygtige projekter. Vi har samarbejdet med WWOOF (. Worldwide Opportunities on Organic Farms) 

Verdensmål på Skolerne i Boserup

Skolerne i Boserup fokuserer på 3 Verdensmål:

Verdensmaal-ikon-03.png

Verdensmål 3

Sundhed og Trivsel: Vi producerer sund og økologisk mad til elever og lærere, og eleverne lærer om dyrkning og betydningen af at spise sundt.


Verdensmaal-ikon-13.png

Verdensmål 13

Klimaindsats: Eleverne lærer om klimaforandringerne og de lærer at man skal holde af naturen og at det kan lade sig gøre at producere sine egne grøntsager


Verdensmaal-ikon-04.png

Verdensmål 4

Kvalitetsuddannelse: Undervisningen foregår i en vekselvirkning mellem teori og praksis og der er et formål med undervisningen.